Excite

Acceptabele zomerkleding op werk

Bijna de helft van alle werkende Nederlanders stoort zich aan zomerkleding op het werk. Te zomerse outfits zoals teenslippers, korte broeken en t-shirtjes zijn voor velen op de werkvloer een doorn in het oog. Niet uit jaloezie omdat ze het zelf warm hebben, maar enkel professionaliteit speelt een rol. Slechts één vijfde vindt zomerkleding op het werk geen probleem.

    markhillary - Flickr
  • com

Zomers en professioneel

Wat is een goede zomerse en professionele look, zonder raar aangekeken te worden door de collega's? Zomerkleding op het werk blijft een uitdaging. Sommige bedrijven, waaronder veel diensten van de overheid, hebben dit probleem al in een vroeg stadium getackeld door een dresscode in te voeren. Dat maakt het voor leidinggevenden en collega's ook gemakkelijk om mensen aan te spreken op niet acceptabele kleding. Vraag je manager eens of er zulke huisregels over zomerkleding bestaan. Vaak zullen deze kleding huisregels niet bindend zijn.

Tips voor dames

Hoewel van dames meer bloot wordt geaccepteerd dan van mannen, moet je toch oppassen met de hoeveelheid huid die je laat zien. Draag geen hemdjes met dunne bandjes zonder iets eroverheen. Vermijd een diep decolleté en wat betreft de roklengte kies je tot op de knie en niet korter. Wil je kortere rokken dragen? Dan alleen met panty. Als je blote benen wil naar je werk, zorg dan dat je goed hebt onthaard en gebruik eventueel een zelfbruiner. Laat nooit je blote buik zien en pas op met transparante stoffen.

Tips voor heren

De meeste bedrijven stellen het niet op prijs als heren in korte broek op het werk verschijnen, doe dat dus niet. Als het erg warm is dan kun je altijd kiezen voor een linnen pantalon. Draag een shirt onder je overhemd, zodat je geen nare zweetplekken ziet. Zorg wel dat de boord niet zichtbaar is. Hoewel een overhemd met korte mouw koeler is, oogt een lange mouw professioneler. Kies eventueel voor een net poloshirt zonder opdruk.

Airconditioning

Houdt er met je zomerkleding altijd rekening mee dat veel kantoren airconditioning hebben, waardoor het temperatuurverschil tussen binnen en buiten aanzienlijk kan zijn. Een colbert of vest in de tas is daarom geen slecht idee. Voor de dames geldt ook dat een extra panty in de bureaulade zeker geen kwaad kan.

Schoenen

Het is natuurlijk heerlijk om bij je zomerkleding lekker op het werk je teenslippers aan te doen, maar dat is absoluut not done. Het geluid leidt af en het tonen van de hele voet oogt onverzorgd. Op een conservatief kantoor draag je enkel schoenen met een gesloten neus. Het materiaal mag wel licht zijn. Dames mogen soms sandalen dragen op werk, maar alleen met goed verzorgde voeten. Voor de heren geldt dat schoenen met sokken professioneler ogen dan zonder sokken.

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2021