Excite

Zo koop je sportschoenen

Er zijn veel zaken waar je op moet letten als je goede sportschoenen wil kopen. Ten eerste mag je portemonnee niet te leeg zijn, want voor kwaliteit betaal je tenslotte iets meer. Daarvoor krijg je wel topschoenen die veel langer meegaan en prettiger zijn in het gebruik dan de gemiddelde goedkope sportschoen. Daar moet je uiteindelijk ook sneller weer een zelfde schoen voor kopen, dus uiteindelijk ben je er niet altijd goedkoper mee uit.

Je gewicht bepaalt de dikte van je tussenzool. Hoe zwaarder jebent, hoe dikker deze is. Zo kan een schoen dempen en schokken opvangen. Bij een goede winkel zullen ze je dus wegen of naar je gewicht vragen. Ook zullen ze willen zien hoe je loopt. Iederen heeft een ander looppatroon, en ook dit speelt mee met het soort schoen. Het kan bijvoorbeeld zijn dat je extra steun nodig hebt aan de binnen- of juist aan de buitenkant van je sportschoen.

Een handige tip als je op zoek gaat naar nieuwe sportschoenen: neem je oude sportschoenen ook mee. In de winkel kunnen ze dan kijken naar de slijtage op die schoenen. Die slijtages vertellen namelijk veel over hoe je loopt; hoe je je voeten neerzet en hoe zich dit zich moet verhouden in een nieuwe sportschoen. Verder is het handig om aan te geven wat voor blessures je hebt. Er kunnen dan sportschoenen worden aangeraden met extra demping of schoenen die meer stabiliteit geven.

Denk je dat je het nog wel even redt op je oude schoenen? Laat dit af en toe eens controleren. Zo voorkom je (soms ernstige) blessures.

Afbeelding: Flickr, Brandon Christopher Warren

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2020