Excite

Vintage kleding: iets voor jou?

Vintage is in tegenwoordig. Je hebt vintage kleding, vintage juwelen, vintage huizen zelfs. Maar wanneer is iets vintage? Kort samengevat: vintage gaat terug naar de jaren 50. Tegenwoordig is er veel interesse naar kleding, schoenen, tassen en prullaria zoals juwelen en meubels die als houdbaarheidsdatum de 50-er jaren hebben. En dan nog liefst handgemaakt. Maar er zijn ook kenners die vinden dat vintage kleding terug moet gaan tot de jaren 20!

Goed zoeken!

Wil je spullen uit die tijd hebben dan moet je op zoek want ze worden lang niet overal verkocht. Er zijn gespecialiseerde shops in de grote steden en je maakt ook wel eens kans op rommelmarkten. En je raadt het al: als het aanbod beperkt is, en de vraag groot, worden dingen duurder. Vintage is dus niet goedkoop.

Voorbeelden?

Bij vintage moet je denken aan gehaakte (schouder)tassen, bloemetjesjurken, bloesjes in grootmoeders stijl (ouderwetse patronen en veel ruches) in combinatie met moderne accessoires als laarzen en leggings.

Dat er een markt is voor vintagemode bewijst het feit dat grote, bekende modeontwerpers van vandaag zoals Yves Saint Laurent en Valentino een vintagelijn hebben. En als ze dan nog hulp krijgen van fashionata's als Julia Roberts, Sienna Miller, Renée Zellweger en Reese Witherspoon dan loopt de verkoop als een trein!

Vintage is dus of origineel tweedehands of nieuw/ongedragen. Dat laatste wordt dan 'handpicked vintage' genoemd. Ongedragen vintage is immers onvindbaar geworden. En als dat het geval is, krijg je natuurlijk te maken met namaak! Nep vintage! Een tip: de labels met wasintructies. Die bestaan pas sinds de jaren 60! Zo heb je meteen een indruk van de ouderdom van de kledij. Plastic ritsen dateren ook pas vanaf de jaren 60! En de rits hoort aan de zijkant te zitten en dus niet voor of achteraan.

Kost?

Schrik niet van vintageprijzen! Een eenvoudige vintagejurkje of tasje kost al gauw tussen 75 en 150 euro.

 

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2020