Excite

Versace stopt met zandstralen jeans

Liefhebbers van gezandstraalde jeans kunnen niet langer terecht bij Versace. Het Italiaanse modehuis heeft namelijk beloofd de controversiële techniek niet langer toe te passen. De methode zou slecht zijn voor de gezondheid van de fabrieksmedewerkers.

Volgens Versace zou het geen zaken meer doen met leveranciers die gebruik maken van de techniek. Verder steunen de Italianen een internationale campagne die het zandstralen van jeans probeert te bannen.

Deze Clean Clothes Campaign (CCC) is een samenwerkingsverband van verenigingen en vakbonden die zich sterk maken voor de arbeidsomstandigheden in de textielindustrie. Zij hebben Versace al eerder gevraagd om haar kleding niet langer te zandstralen. De CCC vertelde aan de Britse krant The Telegraph dat Versace zich inmiddels heeft aangesloten.

Versace sluit zich aan bij een lang rijtje modehuizen, waaronder onder andere Benetton, Burberry, Carrera Jeans, Karen Millen, Gucci, Levi's, H&M, Pepe Jeans en Replay. Hoewel zandstralen als sinds 1966 verboden is in Europa, gebeurt het in de rest van de wereld nog relatief veel. Door het inhaleren van het stof dat vrijkomt bij het zandstralen, kunnen textielarbeiders silicosis oplopen. Hierdoor ontstaat er littekenweefsel in de longen, wat symptomen tot gevolg heeft die erg op een longontsteking lijken. De ziekte is onbehandelbaar.

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2020