Excite

De tuxedo, wanneer draag je hem?

Wil jij of je man op chique? Is er een gelegenheid voor een bijzondere outfit? Misschien is een smoking een goed idee! De outfit waarin James Bond is uit te tekenen, de Nederlandse tuxedo. Een smoking is de mannelijke vorm van avondkleding, een ware traktatie voor het vrouwelijk oog en een pak om echt indruk mee te maken.

Wat is een tuxedo?

Een tuxedo of smoking is een pak voor de heren voor gelegenheden die specifiek vragen om avondkleding. Een smoking bestaat uit een pantalon met aan de zijkant een fluwelen bies, een wit smoking overhemd en een bijpassend smoking jasje met omgeslagen lapellen.

Accessoires

Bij de smoking hoort een zwarte vlinderdas in dezelfde stof als de lapellen. Traditioneel wordt de smoking afgemaakt met een sjerp gedragen rond de middel. Ook de stof van de sjerp moet passen bij de vlinderdas en lapellen. Een smoking wordt gedragen met zwarte, leren schoenen. Wel even poetsen natuurlijk!

Variaties op de smoking

Het woord smoking doet vermoeden dat de oorsprong in het Engels ligt, maar niets is minder waar. 'Tuxedo' is de juiste vertaling naar het Engels. 'Smoking jacket' bestaat wel als aparte jas die gedragen worden als de heren zich na het diner terugtrekken om zonder de dames een sigaar te roken. Een chique vorm van de tuxedo is het rokkostuum. De vlinderdag is dan wit en het jacket heeft de bekende lange panden aan de achterzijde.

Wanneer te dragen?

De smoking is een gepaste outfit als gevraagd wordt om avondkleding. Bij feestelijke gelegenheden die de hele dag duren is een rokkostuum het pak voor overdag en voor het diner kan eventueel gewisseld worden naar de tuxedo.

De tuxedo, iets voor jou?

Hoewel een tuxedo of smoking een fanatisch pak is om bij gelegenheden te dragen, is het vrij prijzig in aanschaf en onderhoud. Gelukkig zijn er vele bedrijven waar je een smoking kunt huren, zodat je ook met een minder ruim budget een verpletterende indruk zult maken op het eerstvolgende feestje!

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2020