Excite

Tips bij statische kleding

Het is weer winter en dat betekent statische kleding. Waar komt die rare elektrische spanning vandaan? Statische kleding ontstaat door wrijving, bijvoorbeeld door het bewegen van de stof langs je lichaam. Vooral in de winter krijg je last van die plakkende, vaak synthetische kleren. Dat komt omdat we ons vaker bevinden in ruimtes waar de verwarming aanstaat. Een lage luchtvochtigheid leidt namelijk tot meer droge lucht; wat de statische elektriciteit verergert. De vraag is natuurlijk: hoe komt je er vanaf?

Statisch? In de diepvries!

Wanneer kleding eenmaal statisch geladen is, is het lastig om er vanaf te komen. Een kortetermijnoplossing is door het kledingstuk een paar uur in een plastic zak in de diepvries te leggen. Ook even buiten aan de waslijn kan helpen. Helaas voorkomt dit niet dat je kleding weer gaat plakken zodra je het aantrekt. Een andere mogelijkheid is wasverzachter. Gebruik het als onderdeel van je normale wasprogramma, of gooi een scheut wasverzachter in het laatste restje spoelwater van je wasmachine. Vooral voor dunne, synthetische stoffen kan dit een oplossing zijn.

Wat kun je verder doen?

Omdat statische elektriciteit vooral voorkomt bij synthetische kleding, kun je daar rekening mee houden. Draag in de winter dus zoveel mogelijk katoen, linnen of wol. Denk ook aan je schoenen. Een leren zool zorgt dat statische energie direct naar de grond wordt geleid, waar rubberen zolen je lichaam 'onder spanning' houden. Draag bij voorkeur ook oude schoenen. Statische kleding kan ook worden veroorzaakt door iets eenvoudigs als synthetische vloerbedekking en meubels.

Huid en haar

Niet alleen wrijving door kledingstukken onderling kan leiden tot statische kleding. Ook je huid en haar staat in contact met je kleding. De oplossing bij dat soort wrijving is bodylotion. Wrijf je benen in met bodylotion om een statische jurk weer mooi te laten vallen. Wat bodylotion op je armen zorgt voor een losse blouse. Ook je haren kun je anti-statisch maken. Spray daarvoor wat haarlak op je borstel voordat je je haren kamt en gebruik een conditioner of haarolie.

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2021