Excite

Hoe strik je een stropdas?

Een stropdas wordt vaak gedragen door mannen op feestdagen, sollicitatiegesprekken of diners. Een stropdas strikken lijkt wellicht makkelijk, maar veel mannen vinden het toch ingewikkeld. Wist je dat je een stropdas op maar liefst 85 manieren kunt strikken? De bekendste manieren zijn de Four-in-hand knoop, de (dubbele) Windsor knoop, de halve Windsor knoop en de Pratt (Shelby) knoop. Hoe je de Four-in-hand strikt, lees je hier.

De Four-in-hand

De Four-in-hand is de meest gebruikte methode om een stropdas te strikken. Het heeft een licht asymmetrisch aspect en is redelijk smal.

  1. Sla de stropdas om je nek. Zorg ervoor dat het brede eind wat lager hangt dan het smalle eind.
  2. Leg vervolgens het brede deel over het smalle deel heen.
  3. Plaats het smalle das naar de andere zijkant.
  4. Pak nu het wijde gedeelte van de stropdas en draai die om het smalle deel heen
  5. Draai het wijde gedeelte nog een slag. Het brede einde staat nu voor.
  6. Haal het brede deel door de knoop die is gevormd.
  7. Trek het brede einde bij je nek iets omhoog om de knoop een beetje strakker te krijgen.
  8. Nu heb je eindelijk de knoop, maar hij hangt wellicht een beetje laag en zit wat losjes. Houd het korte gedeelte vast met je niet-dominante hand.
  9. Met de andere hand schuif je de knoop rustig omhoog tot aan je nek. Doe dit heel zorgvuldig en vooral niet te strak. Het is namelijk niet de bedoeling dat je nauwelijks kunt ademen en daarnaast staat een te strakke stropdas ook niet netjes.
  10. Je stropdas is klaar! Het brede deel van de stropdas hoort nu net boven je broekriem te vallen.

Oefenen

Als je nooit eerder een stropdas hebt gestrikt, heb je een grote kans dat de eerste keer het mislukt. Geef dus niet gelijk op! Oefening baart kunst en dat geld ook voor het strikken van een stropdas. Geef jezelf dus wat tijd voor het creëren van een mooie knoop. Hoe vaker je het probeert, hoe beter je een stropdas kunt knopen. Veel succes!

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2020