Excite

Stropdas strikken

Leuk, zo’n stropdas. Noodzakelijk ook vaak, bijvoorbeeld voor je werk of voor een speciale gelegenheid zoals een bruiloft. Maar hoe strik je zo’n ding ook alweer? Waar heel wat mannen al problemen hebben om hun stropdas goed om te krijgen, zijn er maar liefst zo’n 85 manieren om een stropdas te knopen of te strikken!

Op internet zijn verschillende websites waar op staat hoe je een stropdas moet knopen, en wat voor soort knopen er zijn, zoals de-stropdas.nl. Benieuwd wat nu een populaire stropdas strik is? De meest gebruikte zijn de zogenaamde four-in-hand knoop, de dubbele Windsor knoop, de halve Windsor knoop, en de Pratt knoop. Hoe deze knopen eruit zien, en hoe je ze legt, kan je op internet vinden.

Wat voor soort striktechniek je ook kiest, je moet een stropdas in ieder geval zo strikken dat er een soort gleuf zit in het midden van de stropdas, net onder de knoop. Dit zal de stropdas dwingen op te bollen en geeft hem meer volume. Je kunt een stropdas ook een lichte zwaai opwaarts geven zodat het licht er mooi op reflecteert.

Wanneer de stropdas klassiek gedragen dient te worden, moet de stropdas lang genoeg zijn om de broekriem aan te raken. Voor een moderne look kan de stropdas tegenwoordig het beste juist zo’n vijf tot tien centimeter boven de broekriem hangen.

Een veel voorkomende fout bij beginners is dat ze de knoop niet meer uit hun stropdas halen. In plaats daarvan maken ze de lus net groot genoeg om over je hoofd heen te halen. Dit is echter het slechtste wat je met een stropdas kunt doen. Je moet altijd de knoop weer uit je stropdas halen. Anders is je stropdas binnen de kortste keren versleten.

Afbeelding: Flickr, gebruiker RJP

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2020