Excite

Een sjaal: modieus en praktisch

Een sjaal is een veelgebruikte accessoire die je op verschillende manieren kunt dragen. Sommige sjaals hebben een print waarmee je een statement kunt maken, denk aan sjaals van je favoriete voetbalteam. Sjaals zijn er voor de bescherming van je hoofd, nek en schouders: tegen de kou en soms om je lichaam te bedekken voor religieuze redenen.

Waar komt een sjaal vandaan?

De allereerste sjaals komen uit de Romeinse tijd. Daar droeg men een sjaal om zweet van het voorhoofd en de nek af te vegen als het erg warm was. In eerste instantie was de sjaal alleen voor mannen, maar later gingen ook vrouwen sjaals dragen. Daardoor werd de sjaal een mode-item, in plaats van enkel een praktisch hulpmiddel. Sinds de Romeinse tijd heeft de sjaal zich uitgebreid naar culturen over de hele wereld. Lokale materialen worden gebruikt, waardoor sjaals voorkomen in zijde, pashmina, wol en andere stoffen. Sinds de twintigste eeuw is de sjaal niet meer weg te denken uit het modebeeld.

Sjaal omdoen

Een sjaal dient verschillende doelen, daardoor kun je op verschillende manieren een sjaal knopen. Afhankelijk van het materiaal, het formaat en de vorm van de sjaal kan hij gedragen worden. Een dun kort sjaaltje kun je als hoofdband dragen, om je nek knopen of voor de heren in de borstzak van het colbert. Een lange pashmina hoef je niet te knopen, maar kun je om je schouders draperen. Dubbelvouwen en doorhalen is ook een veelgebruikte manier om de nek te beschermen tegen de kou. Erg chique over een jas of effen trui heen. Voor een driehoekige sjaal bestaan vouwtechnieken die de sjaal op verschillende manieren om de nek kunnen knopen

Sjaal breien

Natuurlijk kun je een sjaal kopen, maar een sjaal zelf maken is natuurlijk veel leuker! Zelf een sjaal breien is ontspannend en je kunt de kleuren aanpassen aan je eigen garderobe. Je kunt natuurlijk ook de sjaal van je boyfriend lenen om eens af te wisselen met je eigen collectie.

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2020