Excite

Ray Ban: de pilotenbril bij uitstek

De Ray Ban bril is een accessoire die niet mag ontbreken in de garderobekast van een echte fashionista. Ook voor mannen is de bril onontbeerlijk. Met zijn typisch herkenbare vorm en een piloten imago geeft de Ray Ban bril de drager een stoere en hippe look. Maar vergis je niet, achter de glazen van een Ray Ban bril drager schuilen diepe gronden.

Hoe het allemaal begon voor Ray Ban

De Ray Ban bestaat al sinds 1936. Van oorsprong was de bril ontworpen voor de Amerikaanse luchtvaartindustrie. Deze was op zoek naar een bepaalde bril waarmee vliegers goed tegen de zon in konden kijken. Het ontwerp van de Ray Ban was speciaal zo gemaakt dat het montuur erg licht van gewicht was en dat de glazen de ogen volledig omhulden. Hierdoor kon het zonlicht niet het zicht van de piloten blokkeren tijdens luchtgevechten, iets wat als erg hinderlijk werd ondervonden en er zelfs voor kon zorgen dat piloten het gevecht zouden verliezen. De typische druppelvormige glazen waren zo groot dat ook de zijkant van de oogkassen werden verhuld.

De naam Ray Ban

De naam Ray Ban is geïnspireerd op het effect van de bril. Ray betekent straal en ban is het uitbannen. Ray Ban betekent dus letterlijk het uitbannen van lichtstralen. Een nadeel hiervan bleek wel te zijn dat piloten last kregen van het panda-effect, waarbij hun gezichten bruin kleurden in het zonlicht, maar de brillenglazen witte vlekken achterlieten op het gelaat.

Verbod op Ray Ban

Nadat Ray Ban met haar pilotenbrillen op de markt kwam, wilden andere fabrikanten hun eigen versie op de markt brengen. Hier werd een stokje voor gestoken door een wettelijk verbod op het dragen van pilotenbrillen uit te schrijven. Toch kon geen enkele versie tippen aan de populariteit van Ray Ban. Tot op de dag van vandaag is het ontwerp van de pilotenbril van Ray Ban nauwelijks gewijzigd.

Overstap naar gewone bril

Naast de productie van de pilotenbrillen waarmee Ray Ban zo beroemd is geworden, heeft het merk haar brillencollectie uitgebreid naar meerdere soorten brillen. Ook voor dagelijkse brildragers heeft Ray Ban enkele populaire monturen op de markt gebracht zoals de welbekende dikke zwarte monturen met grote glazen, welke weer helemaal terug zijn van weggeweest.

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2020