Excite

Paus zorgt voor sobere Italiaanse mode

Een nieuwe paus, en ‘frisse’ wind? De nieuwe paus zorgt juist voor sobere Italiaanse mode. Dat meldt de Britse editie van modetijdschrift Vogue na het zien van de nieuwste collecties op de catwalk in Italië. Modehuizen als Fendi en Dolce & Gabanna komen met sobere en ingetogen, soms preutse collecties.

Sober uiterlijk

De vorige paus, Benedictus XVI, droeg graag luxueuze kleding, vaak rijk versierde gekleurde gewaden in combinatie met rode schoenen van Prada. De nieuwe paus Franciscus I staat bekend om een sober uiterlijk. Hij is een voorstander van een simpele levenswijze en roept ook anderen op om sober te leven. Tot nu toe is Franciscus I alleen gezien in eenvoudige, witte kleding en dat heeft nu al invloed op de Italiaanse mode.

Minder Flamboyant

Volgens de bekende modejournaliste Suzy Menkes houden de modehuizen rekening met de wens van de paus. De Italiaanse mode zou volgens Menkes minder flamboyant en ostentatief geworden zijn. Zo bracht modehuis Dolce & Gabbana een letterlijke ode aan de Italiaanse kerken en koos modehuis Valentino voor lange jurken die deden denken aan gewaden van de kardinalen.

Sfeer in Rome

Silvia Venturini Fendi, de co-ontwerper van Fendi, merkt de verandering: “Er hangt een geheel nieuwe sfeer in Rome. Deze paus keert terug naar de basis van het christendom, iets dat de kerk volledig kwijt was”, vertelt ze. “Mensen zoeken weer naar zingeving, naar de kern. Mode is bedoeld om jezelf uit te drukken, dat is de kern. Daar zijn we nu weer naar op zoek, naar stoffen en materialen die ons kunnen helpen om onze persoonlijkheid te laten zien.”

“Mode krijgt een andere, meer ethische betekenis. Vrouwen denken na over wat we doen en denken na over hoe we ons kleden. Deze paus is precies wat we nodig hadden.”

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2021