Excite

Parisiennes mogen weer broek dragen

Het klinkt wat vreemd, maar tot deze week was het voor Parisiennes verboden een broek te dragen. Volgens een oud decreet uit 1799 was het vrouwen in Parijs niet toegestaan om zich “als een man” te kleden. De Franse minister van vrouwenrechten, Najat Vallaud-Belkacem, heeft er nu voor gezorgd dat het decreet is afgeschaft, vanwege de wet op gelijke behandeling. Het stadsbestuur van Parijs heeft daarop het besluit vorige week officieel ingetrokken, meldt de Franse satelliet-nieuwszender France 24.

Toestemming vragen

Het decreet was oorspronkelijk bedoeld om te voorkomen dat vrouwen de modieuze pantalons gingen dragen die symbool stonden voor de Franse Revolutie. Als een vrouw toch een broek wilde dragen moest ze daarvoor toestemming vragen aan het stadsbestuur van Parijs. Het decreet is later nog een aantal keren aangepast. Zo kregen vrouwen die gebruikmaakten van een fiets, of regelmatig een paard bestegen vrijstelling van de regel.

Achterhaalde wet

Verschillende pogingen zijn gewaagd om de inmiddels achterhaalde wet te schrappen. Zo kwamen groene parlementariërs in 2010 in actie om het decreet te schrappen, maar het stadsbestuur heeft dat nooit als een prioriteit beschouwd. Zij vonden het een verspilling van tijd om “een stuk juridische archeologie” te schrappen. Tot vorig jaar Alain Houpert van de conservatieve partij opmerkte dat het decreet in strijd was met de Franse grondwet, waarin duidelijk vermeld staat dat er gelijkheid tussen man en vrouw moet bestaan. Goed nieuws voor de modebewuste Françaises dus, die nu niet meer een gevangenisstraf riskeren als ze een pantalon dragen.

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2021