Excite

Wat zijn orthopedische schoenen?

Zijn met orthopedische schoenen al je voetproblemen opgelost? Dat is nu ook weer overdreven. Wel kan het zo zijn dat met een kleine aanpassing van je schoenen een hoop leed en pijn zijn opgelost. In het slechtste geval moet je op maat gemaakt schoeisel dragen. Hoe pak je dat aan?

Pijnlijke voeten

Elke mens is anders. Dat geldt ook voor onze voeten. Die zijn de hele dag in de weer om ervoor te zorgen dat we letterlijk niet van ons voetstuk vallen. Veel mensen klagen over pijnlijke voeten. De vraag is dan: waar ligt de oorzaak? Bij de voeten of bij de schoenen of beide? Een vooroorlogse remedie voor dit probleem was om schoenen te dragen tot ze tot op de draad versleten waren. Dan zaten ze 'makkelijk' want de schoenen hadden zich door het vele dragen helemaal naar de voeten gevormd. Dat heb je nu nog: oudere mensen gaan niet graag nieuwe schoenen kopen want die 'zitten niet zo lekker als hun oude'. De medische vooruitgang heeft voor een nieuwe tak van sport gezorgd: orthopedische schoenen. En dat is maar goed ook. De dragers hiervan zijn geen klanten meer maar 'patiënten'. Zo erg is het soms…

Voetscan

Om het voetenprobleem correct te situeren, wordt er een voetscan gemaakt. Dit houdt in dat je moet stappen op een loopband. Die is verbonden met elektronische meetsysteem. Daarop ziet de deskundige dan met kleurtjes en vlakjes de belasting van de voeten tijdens het normale, dagelijkse stappen. En dan wordt er begonnen met de oplossing...

Semi orthopedisiche schoenen

Semi orthopedische schoenen zijn gewoon te koop in de betere schoenenzaak. Het zijn eigenlijk gewone confectieschoenen die in serie gemaakt zijn maar wel met speciale aandacht voor de technische uitvoering van de schoenen. Er is bij de productie speciale aandacht en materiaal besteed aan de zolen, het voetbed en de ondersteuning van de voeten. Er zijn enkele schoenenmerken die zich gespecialiseerd hebben in dit soort schoenen. Ze zijn uiteraard zeer populair bij senioren. Meestal lopen deze schoenen niet over van elegantie en hipheid.

Orthopedische schoenen

In tegenstelling tot voorgaande paragraaf worden orthopedische schoen persoonlijk op maat gemaakt. Ze zijn bedoeld voor 'patiënten' die nooit of te nimmer met gewone schoenen kunnen lopen. Ze hebben dan ook een ernstig fysisch letsel aan de onderste ledematen.

Het correct aanmeten van deze speciale schoenen is van het grootste belang. Het moet dan ook gebeuren door een deskundige vakman: de orthopeed.

Inlegzolen

Inlegzolen worden ook wel steunzolen of inlays genoemd. Ze corrigeren de ondersteuning van de voeten bij onze dagelijkse bezigheden. Hierdoor kunnen op een vrij eenvoudige manier voet- of rugklachten worden verholpen, of althans verminderd. Het voordeel van steunzolen is dat je ze in bijna alle schoeisel kunt dragen. Denk hierbij aan voetbal- en andere sportschoenen (ski), werkschoenen of je gewone confectieschoenen.

Ook inlays worden op maat gemaakt. Dat gebeurt meestal via een voetafdruk in gips. Je hebt wel een voorschrift nodig. De huisarts mag dit afleveren.

Zorgverzekeraars Nederland

Het is nog maar de vraag of uw zorgverzekeraar de kosten vergoed. Meestal is dat niet het geval. Voor een gedeeltelijke tegemoetkoming moet je wellicht aanvullend verzekerd zijn. Check dus de polis, meer bepaald het onderdeel kunst- en hulpmiddelen.

Ziekenfonds Belgie

In België moet je bij een orthopedisch schoenmaker zijn. Eerst en vooral heb je een voorschrift nodig. De huisarts mag dit niet afleveren. Wel een een specialist orthopedie, specialist pediatrie, neurologie of revalidatiearts. Met dit voorschrift verzoekt de orthopedisch schoenmaker het ziekenfonds om goedkeuring. Er is altijd een eigen bijdrage te betalen door de patiënt zelf behalve als het gaat om een arbeidsongeval. Dan is dit deel voor de verzekering.

Inlegzolen of steunzolen: deels betaald door het ziekenfonds, deels door de patiënt zelf.

Zaligmakend

Zaligmakend zijn orthopedische schoenen zeker niet. Je hebt ze immers alleen nodig als je fysisch een ernstig probleem hebt. Dan zijn dit soort schoenen wel een meer dan welkom hulpmiddel maar meer ook niet. Je hebt ook een voorschrift nodig en moet je controleren of je zorgverzekeraar tussen komt in de kosten.

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2020