Excite

Ogen beschermen op wintersport

We informeerden je een tijdje terug al over het belang van een goede gezichtsbescherming tijdens de wintersport. Op wintersport is verstandig omgaan met je ogen minstens zo belangrijk, want in de bergen kunnen je ogen gevaar lopen. Met de juiste zonnebril kun je je ogen makkelijk en beschermen op de wintersport.

Bescherming tegen zonlicht

Schade aan je ogen kan veroorzaakt worden door onvoldoende bescherming tegen fel zonlicht. Zonlicht wordt weerkaatst door de sneeuw, waardoor je tot wel drie keer de ‘normale’ dosis zonlicht in je ogen krijgt. Dat kan leiden tot allerlei vervelende aandoeningen. Zo kunnen UVA- en UVB-straling sneeuwblindheid veroorzaken; een oppervlakkige beschadiging van het hoornvlies, dat in sommige gevallen tot een oogontsteking kan leiden. Daarnaast bevat zonlicht infrarood licht. Overvloedige blootstelling aan infrarood licht kan leiden tot staar en beschadigingen van het netvlies. Oppassen dus!

Skibril of zonnebril?

Je kunt je ogen beschermen op wintersport met een skibril of een zonnebril. Het voordeel van een skibril is dat ze je ogen geheel omsluiten. Zo kan de zon niet door ‘loze ruimte’ om de glazen heen en alsnog je ogen beschadigen. Kies je voor een gewone zonnebril? Ga dan voor een sportmodel, dat zo goed mogelijk om je hoofd aansluit.

Zonnebrillen filteren straling

De meeste moderne skibrillen en zonnebrillen filteren 100% van de UVA- en UVB-straling. Van het infrarode licht filteren de meeste brillen tussen de 80% en de 100%. Daarnaast worden skibrillen en zonnebrillen ingedeeld in vier categorieën van bescherming. Voor de wintersport is de zogenaamde CE-norm van 3 of 4 aanbevolen. De laatste is verboden in het verkeer, maar je ogen kun je er perfect mee beschermen. Brillen met de CE-norm van 3 komen in allerlei kleuren. Gele en oranje glazen zijn het prettigst bij slecht weer.

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2021