Excite

Nederlandse ontwerpster showt 3D-geprinte kleding

De Nederlandse ontwerpster Iris van Herpen toont op de Paris Fashion Week een outfit gemaakt door een 3D-printer. Op de Parijse modeweek laat van Herpen een rok, cape en jurk zien die draagbaar zijn door harde en zachte materialen uit een 3D-printer. Iris van Herpen werkte daarvoor samen met het bedrijf Stratasys die erin geslaagd zijn om kleding uit één stuk te printen.

3D-kleding

Om de 3D-kleding te realiseren hebben Stratasys en van Herpen gewerkt met de Object Connex-technologie. Iris van Herpen ontwikkelde haar 3D-kleding met ontwerpster en professor Neri Oxman van de Massachusetts Institute of Technology (MIT). Iris van Herpen is de eerste modeontwerper die kleding maakt met een 3D-printer. Volgens verschillende media maakt de 3D kleding een geheel nieuwe benadering van de modewereld mogelijk.

Nieuwe technologieën

Van Herpen stelt in een reactie: “Mijn werk komt voort uit abstracte ideeën en het gebruiken van nieuwe technologieën, niet het opnieuw uitvinden van oude ideeën. Ik vind 3D-printen fascinerend omdat ik geloof dat het slechts een kwestie van tijd is voor we alledaagse kleding zullen zien die uit een 3D-printer komt.”

Futuristisch

Iris van Herpen rekent erop dat haar kleding zal zorgen voor nieuwe inspiratie en nieuwe ideeën. Met haar show ‘Voltage’ liet de ontwerpster op de Parijse modeweek zien dat er een nieuwe stroming in de mode ontstaat als mode als kunst wordt neergezet, waarbij de drager of draagster ondergeschikt is aan de kleding. De 28-jarige Van Herpen staat bekend om haar futuristische en uitgesproken ontwerpen.

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2021