Excite

Modeketen Etam vraagt uitstel van betaling aan

  • © Getty Images
Modeketen Etam, waar ook Miss Etam deel van uitmaakt, heeft uitstel van betaling aangevraagd. De keten verkeert al enige tijd in zwaar weer en de vakbonden houden er al rekening mee dat het bedrijf met een nieuwe eigenaar een doorstart zal gaan maken. Ron Peters, bestuurder van FNV Handel, ziet het allemaal maar somber in, zeker als het gaat om de toekomst van de keten in de huidige vorm.

Het gaat al langere tijd slecht met Etam. Het bedrijf heeft in Nederland meer dan 200 filialen, waarvan er ongeveer 140 de naam Miss Etam voeren. De andere filialen vallen onder de naam Promiss. De verkopen lopen al langere tijd terug en het bedrijf heeft al een aantal jaar te maken met hevige verliezen. Er is in de laatste tijd al twee keer stevig gereorganiseerd, maar dat heeft niet mogen baten. In januari van dit jaar werden bijvoorbeeld nog 100 banen op het hoofdkantoor geschrapt. In 2013 verloren 140 mensen bij Etam hun baan. Begin dit jaar werkten er nog zo'n 2.000 mensen bij Etam.

De situatie bij het bedrijf zou vooral het gevolg zijn van de extra druk waar de Nederlandse moderetailmarkt mee te maken heeft. Ook e-commerce speelt een belangrijke rol. De directie heeft daarom uitstel van betaling aangevraagd, maar streeft er wel naar om in die periode zowel winkels als de webwinkel open te houden. Ook kunnen de medewerkers voorlopig nog in dienst blijven en krijgen zij gewoon hun salaris uitbetaald.

Peters heeft inmiddels aangegeven dat hij de kans groot acht dat het bedrijf eerst om zal vallen en daarna in zeer afgeslankte vorm weer een doorstart zal maken. Het bedrijf heeft op dit moment grote financiële problemen en zowel banken als de eigenaar willen er geen geld meer in steken. Ook vreest hij voor de toekomst van andere bedrijven; Etam heeft een goede naam in de markt, als dat bedrijf het al niet redt, dan zullen meer bedrijven zich zorgen moeten gaan maken.

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2021