Excite

Minister in actie voor ethische kleding

Minister Ploumen zet vandaag Coolcat, Wibra en Prénatal in de aandacht. Door middel van een publiekelijke oproep nagelt ze de bedrijven aan de schandpaal, omdat zij nog altijd kleding produceren in de gevaarlijke textielfabrieken van Bangladesh.

Convenant

Naar aanleiding van een grote brand in april van dit jaar, waarbij meer dan 1000 textielwerknemers om het leven kwamen, stelde minister Ploumen samen met het bedrijfsleven een convenant op. Daarin staan onder meer regels over brandveiligheid en de belofte dan textielarbeiders een rechtvaardig salaris ontvangen. De winkels worden ook verantwoordelijk voor de fabrieken die hun kleding maken. Coolcat, Wibra en Prénetal zijn de enige winkels die nog niet hebben getekend.

”Deze bedrijven staan voor de keus. Of ze tekenen alsnog of ze verliezen hun geloofwaardigheid bij de klanten. Nu staan ze aan de verkeerde kant van de lijn. Dat moeten ze niet willen,” vertelt Ploumen.

Coolcat

Ronald Kahn van Coolcat is boos dat zijn bedrijf nu aan de schandpaal wordt genageld, terwijl er geen sprake is van onwil bij het bedrijf. Volgens Kahn is Coolcat relatief klein, vergeleken met bijvoorbeeld H&M of C&A. De gevolgen van de afspraken uit het convenant zijn daarom nog niet te overzien op deze korte termijn, vertelt hij bij RTL. “Ik heb een verantwoordelijkheid naar 1600 mensen die hier werken. Ik kan niet zeggen ‘ik heb iets raars getekend en nu kan ik jullie salaris niet meer betalen.’”

Verantwoordelijkheid

Volgens Ploumen draait het uiteindelijk alleen om geld, en dat mag geen excuus zijn om geen verantwoordelijkheid te dragen voor het productieproces van de kleding. “Bedrijven als Zeeman, H&M, C&A, HEMA en V&D doen wel hun best. En de kleding is bij hen niet duurder. Het kan dus wel.”

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2020