Excite

Marlies Dekkers wint zaak om bh-bandjes

Modeontwerpster Marlies Dekkers heeft wel degelijk auteursrechten op de typerende bandjes die boven de cups van haar bh's langslopen. Dekkers heeft een zaak gewonnen tegen het lingeriemerk Sapph, dat volgens de rechter inbreuk maakte op de auteursrechten van de ontwerpster door soortgelijke bh-bandjes op de markt te brengen.

Met de uitspraak van de rechtbank komt waarschijnlijk een einde aan een slepend conflict tussen Dekkers en het concurrerende lingeriemerk Sapph. Al in juni 2008 vroeg Marlies Dekkers met klem of Sapph de deels gekopieerde producten uit de winkel wilde halen, omdat de bandjes op deze bh's sprekend op die van Dekkers leken. Sapph weigerde en Dekkers besloot naar de rechter te stappen. Deze stelde haar geheel in het gelijk.

"Door de wijze waarop Marlies Dekkers de bandjes gebruikt, ontstaat een duidelijke accentuering van de lijn van de borsten alsmede van de bovenste lijn van de cups, terwijl een dergelijke accentuering bij eerdere bh's (van andere ontwerpers) ontbreekt," sprak de rechter in zijn oordeel.

Sapph kreeg van de rechter te horen dat de producten direct uit de winkel gehaald moeten worden. Ook moet het concern een schadevergoeding aan Dekkers betalen. Deze is gelijk aan de schade die Dekkers heeft geleden of de winst die Sapph met de bh's heeft gemaakt. Dekkers mag kiezen welke van deze twee bedragen zij wil incasseren.

De rechter stelde eveneens paal en perk aan eventueel toekomstig misbruik van de auteursrechten van Dekkers. Als Sapph doorgaat met de verkoop van de bh's dan moet het bedrijf een dwangsom van maximaal vijf miljoen euro betalen.

Afbeelding: Flickr, gebruiker FaceMePLS

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2021