Excite

Het zakelijke tenue voor de vrouw: een mantelpak

Een mantelpak is net kostuum voor dames. Het is de vrouwelijke tegenhanger van een pak voor heren. Een mantelpak bestaat uit een rok met bijpassend colbert. Moet je een mantelpak dragen op je werk? Dan is het de moeite waard om te investeren in een mooie kwaliteit pak, eventueel op maat gemaakt.

Mantelpak voor dames

Het mantelpak is ontwikkeld vanuit een paardrijkostuum. Rond het begin van de 20e eeuw werden de eerste kostuums voor dames gemaakt voor buiten de paardrijsport. De rokken waren in het begin nog lang, maar al snel kwamen er ook andere modellen op de markt. Zowel het model van de rok als het model van het jasje kan variëren, maar meestal volgt het mantelpak het 'gewone' modebeeld. Zo werden de rokken in de jaren '20 ineens veel korter, maar ook strakker. Het silhouet werd recht en slank, zonder taille. In de jaren vijftig werd de taille juist weer geaccentueerd door wijde rokken en strakke jasjes. In de jaren '80 ontwikkelde Donna Karen een mantelpak met kort rokje en extreem brede schouders: zogenaamde 'dwangpakjes' voor carrièrevrouwen.

Mantelpak kopen

Veel grote modeketens verkopen mantelpakjes voor een redelijke prijs, denk aan H&M, V&D, WE en C&A. Veelal zijn de modellen vrij onderhevig aan modetrends, maar de prijs is dan ook laag. Het bekende mantelpak komt van Chanel: een merk dat nog steeds veel geschikte kleding verkoopt voor kantoor. Wat betreft de prijs is het echter een hele investering. Betaalbare, op maat gemaakt mantelpakken koop je bij winkels als Suityourself en de Bonneterie. Ook Benneton en de Bijenkorf hebben soms mantelpakken in de middelste prijsklasse.

Mantelpak op maat

Belangrijk bij een mantelpak is de pasvorm. Je kunt een mooie kwaliteit stof hebben, een slechte pasvorm doet een mantelpak vaak meteen goedkoop ogen. Laat een mantelpak waar mogelijk in de winkel op maat maken. Een mantelpak van een highstreet winkel kun je bij de meeste kleermakers ook passend maken. Let daarbij op de breedte van de schouders, lengte van de mouwen en de mate waarin het jasje is getailleerd.

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2020