Excite

Lanvin: het oudste modehuis van Parijs

Wat eerst begon als een stel leuk ontworpen jurkjes voor haar dochter, groeide al gauw uit tot een volledige vrouwencollectie met zowel kinderkleding als kleding voor volwassenen. Hiermee stond Jeanne Lanvin aan het begin van een modehuis dat tot op de dag van vandaag nog steeds actief en welbekend is.

Jeanne Lanvin: modeontwerpster in de dop

Jeanne Lanvin kwam in 1867 ter wereld als oudste kind in een gezin van twaalf kinderen. Het gezin was erg arm en Jeanne werd op jonge leeftijd al aan het werk gezet in een hoedenatelier van 'Madame Felix' in een modestraat in Parijs. Hier begon haar lange carrière in de modewereld. Nadat ze enkele jaren in dienst was bij een hoedenwinkel in Barcelona keerde ze terug naar Parijs waar ze in 1889 haar eerste eigen boetiekje opende. In het winkeltje verkocht ze voornamelijk haar eigen hoedencollectie. Na de geboorte van haar eerste dochter begon ze met het ontwerpen van leuke kinderjurkjes voor haar kind. De collectie werd echter zo populair dat Lanvin een complete vrouwenlijn ontwierp en zo werd het modehuis Lanvin geboren.

Het modehuis Lanvin

Vanaf het begin stond Lanvin vooral bekend om de ontwerpen van jurken. Haar handelsmerk werden kraalversieringen verwerkt in de stof, gedetailleerd borduurwerk en ingewikkeld naaiwerk. In 1909 werd Lanvin lid van het Syndicat de la Couture en hiermee werd haar modehuis officieel tot een haute couture modehuis bestempeld. Vooral in de jaren '20 en '30 werd Lanvin een invloedrijke modeontwerpster en breidde ze haar merk uit naar parfums. Later volgde er ook een interieurlijn en een mannenlijn.

Hedendaags Lanvin

Na het overlijden van Jeanne Lanvin werd het huis voortgezet door haar dochter Marie-Blanche de Polignac. Hierna volgden er verschillende ontwerpers die aan het hoofd van het huis Lanvin het merk op verschillende manieren invulling gaven. Momenteel is Lanvin vooral bezig om prêt-à-portercollecties te ontwerpen voor zowel mannen als vrouwen.

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2020