Excite

Katoenen kleding wassen: hoe doe je dat?

Katoen is een veelgebruikt materiaal voor het maken van kleding. Logisch, want katoen heeft veel voordelen. Zo is het comfortabel om te dragen, zijn er maar weinig mensen allergisch voor en is het sterk en slijtvast. Ook katoenen kleding wassen is over het algemeen niet al te moeilijk, als je maar enkele tips in acht neemt.

Katoenen kleding in de wasmachine wassen

Katoen is over het algemeen goed wasbaar. Wel heeft katoen de neiging om bij de eerste wasbeurt in te krimpen, dus hier zul je op moeten letten. Je kan deze krimp voorkomen door de temperatuur van het water op maximaal 40 graden in te stellen. In het geval van bedrukte en/of gekleurde katoenen kledingstukken, is het zelfs beter om de temperatuur van het water nog verder te verlagen: ook op 30 graden worden katoenen kledingstukken prima schoon.

Verdere aandachtspunten gekleurd katoen

Nieuwe gekleurde katoenen kleding wassen doe je het beste apart, tenzij je graag ook je overige was meeverft. Een nieuw rood katoenen shirt in de trommel laten meedraaien, staat garant voor een biggetjesroze was! Niet zo handig dus. Ook het drogen verdient speciale aandacht: felgekleurde katoenen kleding kan flets worden wanneer je het in de volle zon laat drogen. Dit kan je vermijden door de kleding op een schaduwrijker plekje te laten drogen, aan de waslijn op zolder of in de wasdroger.

Katoen en kreukels

Het enige nadeel van katoen is eigenlijk, dat het relatief snel kreukelt. Er zijn tegenwoordig wasprogramma's en wasverzachters die het gemakkelijker maken om de kreukels uit kleding te strijken, maar desalniettemin blijft het natuurlijk geen pretje. De was nat ophangen - bij voorkeur aan een plastic hangertje - scheelt ook al behoorlijk wat strijkwerk.

Vlekken uit katoen wassen

Een vlek uit katoenen kleding wassen is niet altijd even gemakkelijk. Om wat voor vlek het ook gaat; je kan er het beste snel bij zijn, zodat je voorkomt dat de vlek indroogt. Ook hard wrijven over een vlek is uit den boze, omdat je de vlek hiermee alleen maar dieper in de stof doet dringen en je de vezels van het katoen beschadigt. Gebruik daarom speciale vlekkenmiddeltjes voor het verwijderen van hardnekkige vlekken.

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2021