Excite

Hoe kan je inktvlekken verwijderen?

Het overkomt ons allemaal weleens: je bent druk aan het schrijven, maar je balpen weigert ineens. Woest druk je op het ding, krast op alles wat je tegenkomt en ja hoor, net als hij je kleding raakt, doet hij het ineens weer. Gevolg: inktvlekken op je kleren. Verwijderen is niet altijd even gemakkelijk.

Eerste hulp bij inktvlekken in kleding

Inktvlekken verwijderen is mogelijk, maar succes is niet gegarandeerd. Wel één tip om mee te beginnen: behandel de vlek vóórdat je de kleding in de wasmachine gooit! Na het wasprogramma is de inktvlek al wel een beetje verwijderd, maar naar alle waarschijnlijkheid niet helemaal. Het restant daarentegen blijkt hardnekkiger dan ooit!

Stappenplan bij inktvlekken

Probeer is het allereerst met melk. Van welk materiaal je kledingstuk ook is; de kans dat de kleding bestand is tegen melk, is onwaarschijnlijk groot. Met melk proberen om de inktvlek te verwijderen, is dan ook een methode die je veilig kunt uitproberen. Vul hiertoe een schaaltje met melk en dompel het gedeelte met de inktvlek er volledig in onder. Niet wrijven, niet boenen: gewoon laten zitten totdat de melk blauw kleurt.

Andere huismiddeltjes tegen inktvlekken

Er zijn ook andere huismiddeltjes tegen inktvlekken, maar hierbij moet je wat voorzichtiger zijn met je kleding. Je hebt er tenslotte niets aan als de vlek weg is maar je kleding is tevens beschadigd! Anti-roosshampoo, koffiemelk, spiritus en alcohol hebben alle een positief effect op de inktvlekken. Ook wasbenzine kan een aanrader zijn. Pas wel op: laat de wasbenzine en/of spiritus volledig vervliegen, voordat je het kledingstuk in de wasmachine doet!

Andere tips en trucs bij inktvlekken

Vooral rode inkt, zoals bijvoorbeeld uit een vulpen, is heel moeilijk te verwijderen. Sommige mensen zweren bij... tandpasta! Ook een mengeling van water en azijn wordt door meerderen aangeraden om inktvlekken te verwijderen. Ossengalzeep, haarlak en nagellakremover zijn eveneens populair. Verder zijn er van diverse merken 'vlekkentovenaars' op de markt.

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2021