Excite

H&M schrapt angorawol definitief

Na ophef over het productieproces van angora heeft H&M besloten angorawol definitief te schrappen. Dat weet dagblad Trouw zaterdag te melden. De productie van truien, sjaals en andere kleding en accessoires met de konijnenwol wordt gestopt. Kleding met angora die nu nog in de winkels hangt wordt overigens niet teruggehaald. Dat gerucht ging eerder deze maand.

Konijnenboeren

H&M deed onderzoek naar de productie van angora op Chinese bedrijven naar aanleiding van een gruwelijk filmpje van dierenrechtenorganisatie PETA. Nu blijkt dat het de Zweedse kledinggigant niet is gelukt om te achterhalen of de angorawol ook bij hen van de gewraakte boerderijen afkomt. Dit omdat de “Chinese konijnenboeren te ver achter in de keten zitten,” vertelde de directie van H&M in Zweden.

“Omdat de angoraboerderijen ver van ons verwijderd zijn in de productieketen, kunnen we momenteel niet garanderen dat ze werken volgens onze richtlijnen en volgens de specifieke richtlijnen voor het kweken van angorakonijnen. We hebben daarom besloten om de productie van angoraproducten definitief stop te zetten,” is te lezen in een persverklaring.

C&A en WE

Inmiddels hebben grote ketens C&A en WE ook toegezegd voorlopig te stoppen met angora in kleding. Trouw laat zaterdag wel zien dat de Britse Topshop en het Duitse Esprit nog steeds angorawollen producten verkopen in hun webwinkels, ondanks eerdere beloftes te stoppen met de konijnenwol. Ook Tommy Hilfiger en Asos beloofden de verkoop van kleding met angora voorlopig stil te leggen, maar klanten kunnen de kleren nog steeds online bestellen. De H&M heeft overigens wel een regeling voor klanten: mensen die hun kleding met angora terugbrengen kunnen hun geld terugkrijgen.

Onverdoofd

Negentig procent van alle angorawol wordt op dit moment geproduceerd in China. Het filmpje van PETA laat slechts één angoraboerderij zien. In de video is te zien hoe een boer de haren onverdoofd uit een konijn trekt. Normaal gesproken worden de konijnen iedere drie maanden geschoren. Lees hier meer over de productie van angora en de reactie van H&M.

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2021