Excite

Hakken dragen toch schadelijk voor voeten

  • © Getty Images
Wie regelmatig hakken draagt, kan daar op latere leeftijd veel last van krijgen. Het dragen van schoenen met hoge hakken blijkt namelijk op langere termijn toch schadelijk te zijn voor je voeten, zo ontdekten Zuid-Koreaanse onderzoekers. Zij ondervroegen hiervoor vrouwen die minimaal drie keer per week hakken van tien centimeter of meer droegen.

Uiteindelijk kwam hieruit naar voren dat er serieuze verstuikingen aan de voeten kunnen ontstaan, als deze niet goed verzorgd worden. Het team ondervroeg de vrouwen niet alleen om tot deze conclusie te komen, maar keek ook naar de spiersterkte in de enkels van de vrouwen. Na verloop van tijd bleken twee van de vier spieren dominant te worden. Dit zorgt op de lange termijn echter voor een onbalans in de spieren, wat weer een belangrijke rol speelt in enkelblessures.

Daarnaast kan het dragen van hoge hakken leiden tot vervormde voeten, rugpijn en slecht kunnen lopen. Vrouwen die vaak hakken dragen kunnen daarom het beste hun voeten heel goed verzorgen en regelmatig oefeningen doen die de enkelspieren sterker maken. Een voorbeeld hiervan is bijvoorbeeld het maken van tapbewegingen.

Het opvallende aan dit onderzoek is dat de schade aan je voeten al binnen korte tijd kan optreden. Hoewel je er vaak pas op latere leeftijd last van krijgt, kan drie jaar regelmatig hakken dragen al voldoende zijn om problemen te veroorzaken. Daarom adviseren de onderzoekers vrouwen om vooral preventieve maatregelen te nemen om dit te voorkomen.

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2021