Excite

Geen bont voor Gaastra

Kledingmerk Gaastra doet bont in de ban na protest van onder meer Bont voor Dieren. Het kledingmerk deed zelf het bericht uit dat het vanaf de herfst-/wintercollectie van 2014 overstapt op nepbont. Gaastra staat bekend om outdoorkleding en is geliefd bij watersporters.

    Gaastra

Nepbont

Gaastra verklaart: “Per ingang van de nieuwe collectie kan Gaastra garanderen geen bont meer op de markt aan te bieden. Gezien de afname van de vraag en de aanvaardbaarheid op de Nederlandse markt, hebben we besloten om alleen nog imitatiebont te verkopen.” Bont voor Dieren protesteerde al een tijd tegen het gebruik van bont in onder meer de jassen van Gaastra met kragen van wasbeerbont.

Sociale druk

Bij Bont voor Dieren zijn ze bijzonder te spreken over het succes van hun actie op het kledingmerk Gaastra. “We zoeken altijd eerst de dialoog op met kledingmerken, zo ook met Gaastra. Met behulp van sociale druk van onze achterban hebben wij Gaastra zover gekregen om te kiezen voor een bontvrij beleid,” verklaart de campagneleider van Bont voor Dieren Caroline Pluym. “Duizenden wasbeerhonden, die anders enkel voor een bontkraag zouden worden gefokt en gedood, worden nu gespaard.”

Concurrentiepositie

Eerder besloot Gaastra nog om juist wel bont te blijven gebruiken, omdat nepbont de internationale concurrentiepositie in gevaar zou brengen. Het kledingmerk lijkt daarop te zijn teruggekomen. “Al een aantal winterseizoenen is dit een onderwerp geweest en we hebben onze klanten altijd de keuze gegeven om echt of imitatiebont te kopen,” vertelt de woordvoerder van Gaastra aan NU.nl.

Bont voor Dieren werkt momenteel aan een Europees importverbod op bont, maar roept kledingmerken op om ook zelf verantwoordelijkheid te nemen. Bijvoorbeeld om mogelijkheden voor mooi nepbont te onderzoeken.

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2020