Excite

Geen bont op Noorse Fashion Week

De Noorse modewereld heeft gezamenlijk besloten om geen bont te showen tijdens de Oslo Fashion Week. De organisatie Fashion Against Fur nam het initiatief tot de ban op bont, en wordt daarin gesteund door een groot aantal Noorse ontwerpers en modebladen.

Nog nooit eerder werd er ergens ter wereld een bontvrije modeweek gehouden. Fashion Against Fur, die in het Noors bekend is onder de naam Mote Mot Pels, riep ontwerpers en modemagazines op om te stoppen met het gebruiken van bont in ontwerpen en reportages. Alle partijen gaven gehoor aan de oproep, en daarmee werd een bontvrije Oslo Fashion Week in korte tijd een feit.

Ondanks vele protesten van onder andere dierenrechtenorganisaties, wordt bont door veel ontwerpers nog altijd gebruikt in modecollecties. Sommige landen hebben dan ook andere opvattingen over bont dan Noorwegen.

Buurland Denemarken, bijvoorbeeld, denkt er niet aan om een modeweek zonder bont te laten plaatsvinden. ‘Wij denken dat bont een onderdeel is van mode, en we hebben geen plannen om bont te bannen van de Copenhagen Fashion Week’, liet organisator Eva Kruse weten.

Kruse denkt dat het Noorse initiatief ook weinig zoden aan de dijk zet, omdat het probleem zich gewoon verplaatst. ‘Als alle bontverwerkingsbedrijven in Noorwegen zouden sluiten, zal de productie van bont gewoon verder gaan in landen zoals China. We zouden dan helemaal de controle verliezen over hoe de dieren behandeld worden.’

Afbeelding: Flickr, gebruiker Art Comments

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2020