Excite

Claudia Schiffer beschuldigd van racisme

Hoewel Claudia Schiffer normaal gesproken niet bepaald bekend staat om haar controversiële fotoshoots, heeft ze zichzelf nu in een lastig parket gezet. Het Duitse model wordt beschuldigd van racisme, nadat ze zich als zwarte vrouw liet fotograferen voor Karl Lagerfeld.

De foto is bedoeld voor de cover van Stern, een Duits tijdschrift over fotografie dat haar 60-jarige jubileum viert. Men neemt vooral aanstoot aan de foto, omdat er op dit moment maar weinig zwarte vrouwen zijn die op de cover van grote bladen verschijnen. Door Schiffer zwart te maken en haar een afro-pruik op te zetten, zou de indruk gewekt kunnen worden dat zwarte vrouwen gemakkelijk vervangen kunnen worden door blanke vrouwen en dat wordt vooral als smakeloos en racistisch gezien.

Wel denken kenners dat de foto’s niet bedoeld zijn om te shockeren, maar dat de maker ze vooral heeft gezien als kunst, met daarbij de mogelijkheid om grenzen te verleggen. Sterker nog, de zes covers van Schiffer zouden de fantasieën van mannen weergeven en daarmee bij voorbaat niet bedoeld zijn om vrouwen te kwetsen. Schiffer is op de foto’s niet alleen te zien als donkere, maar ook als Aziatische vrouw.

Schiffer kwam twee weken geleden nog in het nieuws vanwege de laatste toevoeging aan haar gezin: ze beviel op 14 mei van een dochter. Zij en haar echtgenoot Matthew Vaughn hebben al twee andere kinderen.

Afbeelding: Flickr account MACSURAK

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2021