Excite

Claes Iversen: mode van de lage landen

Claes Iversen is nog een nieuweling als het gaat om de top van de Nederlandse ontwerpers. Het ontwerpen zit de Deens-Nederlandse modeontwerper in het bloed, maar enkele jaren geleden kwam hij zichzelf tegen, omdat hij te weinig zakelijk inzicht had om zijn eenmans zaakdraaiende te houden. Met een afsluitende show tijdens de Amsterdam Fashion Week in 2011 had Claes Iversen weer een ereplaats.

Claes Iversen en de brand

Bekend werd Claes Iversen ineens, toen in 2009 zijn opslagloods in Amsterdam Noord afbrandde met daarin opgeslagen alle ontwerpen die hij ooit gemaakt had. De ontwerper had ze bewaard om misschien ooit nog in een museum te hangen. "Sommige stukken hebben ook in een museum gehangen. Alleen de laatste twee collecties hingen ergens anders. Verder is alles weg," zei Iversen. Het heeft hem er niet van weerhouden om door te gaan met ontwerpen. Om financieel te slagen huurde Iversen een zakelijk adviseur in, waardoor hij de creativiteit en de financiën beter heeft leren scheiden.

Modeshows Claes Iversen

Direct na de brand toonde Claes Iversen gewoon zijn laatste collectie op de Amsterdam Fashion Week. Ook in 2010 bleven de ontwerpen van Iversen vrolijk. In 2011 gaf de organisatie hem de eer om de Nederlandse modeweek af te sluiten. Dat deed hij met verve. In 2012 volgde er opnieuw een succesvolle show; dit keer als opening van de fashionweek. Hij toonde een bijzondere collectie, opgebouwd uit details van voorgaande collecties en vintage stoffen die werden verwerkt tot afwisselende, maar samenhangende modeshow. Hij stond ook op de Parijse modeweek met een postmoderne interpretatie van eigen werk. We zagen bloemencorsages, bloemenprinten, strikken, neutrale kleuren en pasteltinten met hier en daar een felgekleurd accent.

Claes Iversen en bekende Nederlanders

Zoals bij bijna iedere grote modeshow zitten de eerste rijen vol met BN'ers. Ook bij Claes Iversen is het niet anders. Na de show van 2012 kreeg de ontwerper een staande ovatie. Zijn collectie voor de powervrouw werd bijgewoond door modemensen als Bastiaan van Schaik, Lieke van Lexmond en Stacey Rookhuizen.

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2020