Excite

Bont in mode: wel of niet?

Het ziet er prachtig uit, oogt chic en is ook nog eens lekker warm: bont. Maar bont in de mode, kan dat wel? Vroeger vonden we massaal van wel, maar daar kwam in de jaren '80 een eind aan. Toen werd namelijk duidelijk dat dat bont op gruwelijke wijze van weerloze dieren gestroopt werd. Maar hoe staat de mode-industrie nu tegenover bont?

Niet veilig als drager van bont?

Het dragen van bont komt regelmatig in opspraak. Met name dierenrechtenorganisatie PETA heeft het onderwerp op de agenda gezet. Al jarenlang voert deze organisatie actie tegen het gebruik van bont in de mode, door bekende mensen naakt te laten poseren en die foto's af te drukken op posters met de tekst: 'I'd rather go naked than wear fur', oftewel: 'Ik draag liever niets, dan dat ik bont draag'. Maar PETA gaat verder; veel celebrities die het hebben gewaagd om regelmatig bont te dragen, moesten dit bekopen met een aanval met rode verf, die door PETA-aanhangers over hen heen werd gegooid.

Nep bont

Een alternatief voor bont is nep bont. Het ziet er bijna hetzelfde uit, voelt een beetje anders en is heel erg trendy. Het gebruik ervan lijkt tegenwoordig steeds normaler te worden, met name dankzij sterren als Beyoncé, die regelmatig vertelt over haar voorliefde voor bont en dieren en haar keuze voor nep bont. Natuurlijk zijn er ook modeliefhebbers die liever echt bont hebben, gewoon, omdat dat toch net wat luxer staat. Dit wordt hen echter meestal niet in dank afgenomen door hun achterban. Als celebrity kun je dus beter gaan voor nep bont, dan is de kans dat je schare fans afhaakt een stuk minder groot.

Wat doe je zelf?

In Nederland is de afkeer van bont niet overduidelijk aanwezig. Je zult hier niet snel met rode verf bekogeld worden, als je bont draagt. Of je gaat voor echt of nep bont is een keuze die je zelf moet maken. Val overigens niet voor de marketingtruc die 'duurzaam bont' heet; als het echt bont is, dan is het niet duurzaam.

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2020