Excite

Australisch merk Billabong sluit winkels

Billabong sluit winkels. Het Australische merk slaagt er niet langer in om het hoofd boven water te houden en heeft daarom tientallen winkels moeten sluiten. In totaal zijn 82 vestigingen gestopt. Een opvallende ontwikkeling, want eerder ging het nog ontzettend goed met de keten, die gespecialiseerd is in surfgerelateerde producten.

Miljoenen verlies voor Billabong

Billabong sluit winkels met name vanwege het enorme verlies. Waar vorig jaar nog een winst van 99 miljoen euro gemaakt werd, moest nu een verlies van maar liefst 229,2 miljoen worden weggeboekt.

Het sluiten van de winkels is de eerste stap; er zullen nog veel meer maatregelen getroffen moeten worden om in ieder geval een poging te doen tot overleven. Als geen drastische stappen worden genomen, dan is het lot van het Australische bedrijf bezegeld.

Overigens is het niet voor het eerst dat winkels gesloten worden; in juni deed het bedrijf de deuren al dicht van 58 winkels. In totaal waren er 634 winkels. Nu zijn dat er dus 140 minder. Naast het schrappen van winkels, worden ook bepaalde, minder winstgevende, productielijnen geschrapt. Ook dat zou de nodige besparingen op moeten leveren.

Hervormingsplan

Een groot bedrijf als Billabong neemt natuurlijk geen overhaaste beslissingen. De specialisten binnen het bedrijf hebben zich gebogen over een hervormingsplan. Dat plan moet het bedrijf niet alleen uit de schulden trekken, maar het binnen vier jaar zelfs weer omtoveren tot een bloeiend, winstgevend bedrijf. Dat betekent dat er naast de sluitingen ook weer ruimte moet komen voor investeringen. Die investeringen worden mogelijk deels betaald middels een overname.

Serieuze kandidaten

Er zijn namelijk al verschillende kandidaten die zich gemeld hebben. Billabong sluit dan wel winkels; het is nog niet failliet. Geïnteresseerde kandidaten zijn onder meer TPG, Nike, Bain Capital en Blackstone. Concrete plannen zijn er nog niet, maar al deze bedrijven hebben aangegeven dat ze het merk wel over zouden willen nemen.

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2020