Excite

Belgische modeontwerpers: de Antwerpse zes

In de jaren '90 zette België zich op de kaart wat betreft mode. Dat kwam door zes Belgische modeontwerpers die rond deze tijd afstudeerden aan de Koninklijke Academie voor Schone Kunsten van Antwerpen. Met veel steun van Antwerpen en de Belgische overheid wisten de zes hun naam internationaal bekend te maken. Ook nu drukken zij nog steeds hun stempel op het hedendaagse modebeeld.

Modestad Antwerpen?

Door een combinatie van pas afgestudeerde Belgische modeontwerpers en een financiële injectie in de vorm van subsidies werd Antwerpen gemaakt tot een modestad en een broedplaats voor allerlei initiatieven op modegebied.

Wie zijn de Antwerpse zes?

De Antwerpse zes is een benaming voor zes Vlaamse modeontwerpers die in de jaren '80 afstudeerden. In 1986 huurden zij een vrachtwagen en vertrokken ze naar Londen voor de British Design Show. Hiermee trokken zij zoveel aandacht dat ze later in Parijs een studio konden huren om te exposeren. De kleding van de zes ontwerpers heeft niet heel veel gemeen, behalve dat ze over de hele wereld worden verkocht.

Dries van Noten

Waarschijnlijk de bekendste ontwerper van de Antwerpse zes. Hij staat bekend om zijn excentrieke stijl en een mix van kleuren, printjes en lagen. Van Noten ontwerpt geen haute couture, hij gelooft dat alles wat op de catwalk te zien is gewoon in de winkel moet kunnen liggen.

Ann Demeulemeester

Vanaf het moment dat deze ontwerpster afstudeerde was ze succesvol, doordat ze de prestigieuze prijs de Gouden Spoel won. Haar kleding is stijlvol met een hint naar seksualiteit en emotie. Ze heeft enorm veel oog voor detail en techniek.

Dirk Bikkembergs

Begon als ontwerper van herenschoenen, maar al snel volgde een damescollectie en een herencollectie. Bikkembergs is altijd geïnspireerd geweest door voetbal en voetbealteams. Het is geen verrassing dat Dirk Bikkembergs in 2000 een sportlijn presenteerde onder de naam Bikkembergs Sport.

Walter Van Beirendonck

Deze ontwerper is vrij conceptueel en zijn kleding heeft invloeden van kunst, literatuur, natuur en etniciteit. Kleur is erg belangrijk in zijn ontwerpen.

Dirk Van Saene

Samen met Walter Van Beirendonk opende Van Saene een winkel in een parkeergarage na hun Londense avontuur. Zijn motto is dat zijn kleding gedragen moet kunnen worden door elke leeftijd en elk figuur. ELLE Magazine USA omschreef zijn ontwerpen als geraffineerd en elegant.

Marina Yee

Yee is de laatste van de Belgische modeontwerpers van de Antwerpse zes. Zij studeerde af in 1981 en werkte enige tijd samen met andere labels, terwijl ze ook haar eigen avant-gardistische collecties ontwierp.

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2020