Excite

Beha zorgt voor hangborsten

Uit vijftien jaar onderzoek is gebleken dat beha’s leiden tot hangborsten. Sinds de uitvinding van de beha is vrouwen voorgehouden dat er allerlei gezondheidsvoordelen aan het dragen van een beha zitten, maar niets blijkt minder waar. Uit Frans onderzoek komt nu naar voren dat een beha er zelfs voor kan zorgen dat je borsten eerder gaan hangen. Bovendien dragen ze niets bij aan het voorkomen van rugklachten of nekklachten.

Effect van zwaartekracht

Het onderzoek werd uitgevoerd aan de universiteit van Besançon, onder leiding van professor Jean-Denis Rouillon. Rouillon is een professional op het gebied van sportwetenschap. Volgens hem is het dragen van een beha een “valse noodzaak”. Er zitten namelijk helemaal geen voordelen aan het beperken van het effect van de zwaartekracht; iets waarvoor de beha ooit bedacht is.

Geen voordeel aan beha

”Medisch, psychologisch, anatomisch… Borsten ondervinden geen enkel voordeel van het dragen van een beha. Integendeel, ze worden eerder slap door het dragen van ondersteuning,” vertelt Rouillon.

Vijftien jaar onderzoek

Het onderzoek duurder vijftien jaar, omdat de Franse wetenschapper en zijn team 130 vrouwen volgden en regelmatig met een meetlint hun borsten inspecteerde. Dat gebeurde in samenwerking met het universiteitsziekenhuis van Besançon. Een van de proefpersonen heeft al twee jaar geen beha meer gedragen. “Mijn ademhaling gaat gemakkelijker, ik heb een betere houding en minder last van rugpijn.”

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2021