Excite

De bedelarmband is terug van weggeweest

De bedelarmband kennen we uit de jaren zestig, toen jonge meiden kleine hangertjes of bedeltjes verzamelden om aan hun armband te maken. Een ontzettend leuke manier van bezig zijn met sieraden. Familie en vrienden konden een bedeltje cadeau doen, waardoor de bedelarmband langzamerhand een accessoire met een persoonlijk verhaal werd.

    jerine - Flickr
  • com

Bedelarmband: bedeltjes verzamelen

Een bedelarmband maken is een langzaam proces, waarbij je als drager steeds meer hangertjes verzameld. Je begint met een leeg bandje met enkele persoonlijke bedeltjes. De gewoonte in de jaren zestig was om elke keer als iemand de armband wilde zien om te kijken wat er allemaal aanhangt, een betaling te vragen. Deze betaling moest dan in de vorm van een nieuw bedeltje. Het betalen om te kijken wordt ook wel 'bedelen' genoemd. Het nieuwe bedeltje is dus een persoonlijk geschenk van de kijker.

Bedelarmbanden van nu

Het personaliseren van sieraden is een trend van nu. De bedelarmband past daar precies tussen. Grote sieradenmerken zoals Pandora en Larenza zijn op tijd op de trend ingesprongen en bedelarmbanden van Pandora zijn nu overal ter wereld te koop. De meeste mensen verzamelen bedeltjes met een bepaalde betekenis. Het is niet meer zo dat bedels een geschenk moeten zijn, het kan ook om een souvenir gaan, of een cadeautje voor jezelf omdat je geslaagd bent of je rijexamen hebt gehaald. Bedeltjes werden vroeger vooral veel van glas gemaakt, omdat het goedkoop materiaal was. Het ging namelijk om kleinigheidjes van familie en vrienden. Tegenwoordig zijn de bedels verkrijgbaar in echt zilver en soms edelstenen voor een luxe uitstraling.

Bedelarmbanden kopen

Bedelarmbandjes kun je kopen bij juweliers en in-shop accessoirezaken zoals bij warenhuizen zoals de V&D en de Bijenkorf. De hangertjes zijn vaak makkelijker verkrijgbaar, afhankelijk van waar je naar op zoek bent. Vaak hebben de grotere sieradenwinkels bakken vol met verschillende modellen en materialen. Zo kun je naar eigen smaak je bedelarmband ontwerpen.

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2020