Excite

Modehuis Balmain: Parijse chique voor stoere dames

Modehuis Balmain, ook wel Pierre Balmain, is vernoemd naar de oprichter Pierre Balmain. De Fransman werd geboren in 1914 en zijn modegevoel werd hem met de paplepel ingegoten. Zijn vader had een gordijnenzaak en zijn moeder en zusters werkten in een modezaak. Vader Balmain overleed al op jonge leeftijd, maar de dames in het gezin hebben altijd de boetiek open gehouden.

Geschiedenis van modehuis Balmain

Pierre Balmain studeerde architectuur, maar besloot zijn opleiding niet af te maken. Liever tekende hij jurken in plaats van gebouwen. Nog tijdens zijn studie kwam hij te werken bij ontwerper Edward Molyneux, waar hij van 1934 tot 1939 in dienst bleef. Na de oorlog opende Balmain zijn eigen modehuis samen met Lucien Lelong.

Balmain en zijn signature look

In 1951 opende Balmain zijn eerste winkel in de Verenigde Staten. Zijn handelsmerk was de stola voor overdag. Toen de vraag in de Verenigde Staten om gemakkelijke vrijetijdskleding steeg, richtte hij zich op elegante jurken met jasjes en pakken. Daarnaast bleef hij fantastische baljurken ontwerpen. Zijn kleding wordt gekenmerkt door elegante lijnen en een goede pasvorm. Vandaag de dag zijn de vintage Balmain jurken ontzettend veel geld waard, omdat de modellen en stoffen nog steeds in het moderne tijdsbeeld passen. Vintage Balmain wordt dan ook met enige regelmaat op de rode loper gezien.

Pierre Balmain richtte zich op meer dan alleen kleding ontwerpen. Al in 1947 begon hij parfums te maken, waarvan de bekendste Vent Vent is. Tevens ontwierp hij kostuums voor de Broadway shows The Millionairess (1960) en Happy New Year (1980) en hij werkte mee als kledingontwerper in maar liefst zestien films.

Tot het overlijden van Pierre Balmain in 1982 bleef hij aan als directeur van zijn modehuis. Daarna namen respectievelijk Erik Mortensen, Oscar de la Renta en Christophe Decarnin het stokje over. In 2008 en 2009 werd Balmain onder Decarnin ineens weer ontzettend modieus. Critici roemden de glitter en glamour in combinatie met stoere patronen en powervrouw jasjes de terugkeer van disco. Sinds 2011 staat Olivier Rousteing aan het roer van Balmain.

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2020