Excite

Grootmeester in de mode: Cristobal Balenciaga

Als een van de eerste grote namen binnen de modewereld wordt Cristobol Balenciaga beschouwd als een van de grootmeesters onder de ontwerpers. Toen hij in 1919 zijn modehuis stichtte, betekende dit het begin van een nieuwe moderevolutie. Vanaf het begin was de bewondering voor zijn ontwerpen groot en zijn populariteit ongekend.

Balenciaga: de Spaanse moderevolutie

Hoewel Balenciaga als een van de grootmeesters onder de modeontwerpers wordt beschouwd, kende zijn leven zowel hoogtepunten als vele dieptepunten. Als zoon van een Baskische familie kwam Cristobol Balenciaga ter wereld in 1895 in Spanje. Modeontwerpen zat hem al vroeg in het bloed en in 1919 stichtte hij zijn eerste modehuis in San Sebastian. Zijn modehuis was een van de eerste haute couture huizen in Spanje en de populariteit van zijn werk was vanaf het begin af aan al enorm groot. Vooral uit de aristocratie kwam er veel vraag naar zijn werk.

Verhuizing naar Parijs

Toen zijn naam bleef groeien verhuisde Balenciaga naar Parijs en opende daar in 1939 de Franse vestiging van zijn modehuis. De eerste couture collectie die in Parijs werd getoond, was meteen een daverend succes en daardoor kon hij in Spanje nog eens drie modehuizen openen.

Stijl van Balenciaga

Balenciaga werd geroemd om zijn vernieuwende stijl. Hij verwerkte veel verschillende stoffen en draperieën in zijn ontwerpen en speelde met volume rondom de schouders en in de rokken. In zijn ontwerpen liet hij het zandloperfiguur vaak duidelijk naar voren komen. Dit deed hij door in zijn mantelpakjes gebruik te maken van de tulpenrok. Balenciaga maakt vaak effen ontwerpen, maar voor de variatie gebruikte hij zo nu en dan ook de polkadot in zijn creaties.

Heropleving van het modelabel

Gedurende de jaren heen is de bewondering voor Balenciaga's werk altijd groot gebleven. Huidige grootheden zoals Oscar De la Renta en André Courreges hebben allen bij hem het vak geleerd. In 2001 nam Gucci het modehuis over en dankzij Creative Director Nicholas Ghesquière is de invloed van Balenciaga ook in huidige ontwerptechnieken duidelijk zichtbaar.

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2020