Excite

Angora bij H&M voorlopig te koop

De kleding met angora van H&M blijft voorlopig gewoon te koop in de winkels van het Zweedse warenhuis. H&M wacht eerst de resultaten af van het onderzoek naar de levensomstandigheden van de konijnen die de wol leveren. Deze week ontstond ophef over de productiemethode van angora, toen een filmpje op het internet verscheen waar te zien was dat de konijnen hardhandig werden mishandeld op angoraboerderijen in China.

Onderzoek

Volgens een Nederlandse medewerker van H&M is er meteen een onderzoek in gang gesteld om vast te stellen of de productie van kledingstukken met angorawol moet worden stopgezet. Het gerucht dat kleding die nu in de winkels ligt meteen wordt teruggetrokken blijkt dus niet waar. Sommige media trokken donderdag die conclusie.

Shock en sterven

In het gruwelijke filmpje is te zien hoe bij een konijn wordt vastgebonden. Vervolgens worden onverdoofd alle haren uit zijn lichaam worden getrokken, in plaats van de beestjes te scheren. Daardoor raken de konijnen in shock. Veel angorakonijnen zouden zelfs sterven door de hardhandige behandeling.

Controles op angora

“Er is momenteel zo veel commotie over dit onderwerp. We zijn nu versneld extra controles aan het uitvoeren bij boeren die angora produceren,” vertelt de H&M medewerker. “Maar we zijn er bijna zeker van dat de controles die we eerder hebben uitgevoerd juist waren en dat onze angorawol op een juiste manier wordt verkregen.”

Vooralsnog ziet H&M geen reden om hun producten met konijnenwol uit de winkels terug te halen. Mochten klanten afzien van de wollen kleding dan kan het zijn dat ze alsnog uit het assortiment worden gehaald. Nu is daar nog geen reden voor, vindt H&M.

Onderzoek H&M angoraboerderijen

Wanneer het onderzoek van H&M op de angoraboerderijen wordt afgerond is nog onduidelijk. De snelheid van de controles is afhankelijk van hoe snel het warenhuis de Chinese bedrijven af kan gaan.

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2021