Excite

Amsterdam is tegen bont

De gemeenste Amsterdam heeft zich uitgesproken tegen bont. De hoofdstad doet een ‘moreel appel’ op winkels om geen bont meer te verkopen van pelsdieren. Het gemeentebestuur vindt het afkeurenswaardig dat winkels in de stad nog langer bont verwerken en verkopen dat geproduceerd is in pelsdierfokkerijken.

Verkoop van bont

Het bijzondere standpunt van de gemeente Amsterdam blijkt uit een brief aan de gemeenteraad. Vorig jaar nam de raad al een motie van de Partij voor de Dieren aan om bont taboe te verklaren. Behalve een stop op de verkoop van bont, wil Amsterdam ook dat winkels en winkelketens duidelijk maken aan het publiek dat ze bontvrij zijn.

Bontinstituut

De belangengroep Het Nederlands Bontinstituut noemt de maatregelen symboolpolitiek. en vindt dat Amsterdam zich “volstrekt belachelijk” maakt. “Amsterdam heeft geen enkele legitimiteit om winkels te verbieden bont te verkopen,” vertelt woordvoerder van de stichting Ron Haarman. “Ondernemers en burgers mogen zelf beslissen of ze kleding met bont verkopen of kopen.”

Modestad

Volgens Haarman is de actie extra onhandig, omdat Amsterdam zich wil profileren als modestad. “Bont is een hip item in de modewereld. Steeds meer jonge couturiers werken met bont en er wordt meer bont verkocht dan ooit.”

Amsterdam Fashion Week

De Partij voor de Dieren stelde vorig jaar ook voor geen subsidie meer te verstrekken aan evenementen waar sprake is van bont, zoals de Amsterdam Fashion Week. Ook tijdens die modeweek laten veel ontwerpers bont op de catwalk zien.

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2021