Excite

Alexander McQueen: Brits mode-icoon

De in 2010 overleden Alexander McQueen heeft Engeland als modeland op de kaart gezet. Een veelbewogen carrière en leider van een ontzettend succesvol modehuis, het kon McQueen er niet van weerhouden om op 11 februari 2010 een einde aan zijn leven te maken. Negen dagen na het overlijden van zijn moeder.

Alexander McQueen en zijn opleiding

Alexander McQueen begon al vroeg met het ontwerpen van kleding. Zijn drie oudere zussen waren zijn muzen, voor wie hij allerlei kleding ontwierp. Op zijn zestiende verliet hij school om in de mode te gaan werken. Hij kon aan de slag bij de beroemde Savile Row kleermakers Anderson & Shepherd. Daarna werkte McQueen voor Gieves Hawkes en de (theater)kostuummakers Angels and Bermans. Door zijn ervaringen bij Savile Row kreeg hij een goed oog voor pasvorm. Hij leerde met patronen werken en had bovendien enkele beroemdheden in zijn klantenkring, zoals prins Charles van Engeland. Op twintigjarige leeftijd vertrok McQueen naar Milaan om te werken voor Romeo Gigli. In 1994 meldde Alexander McQueen zich aan voor een master aan Central Saint Martins College of Art and Design. Ondanks dat hij geen vooropleiding had, werd hij toch aangenomen op basis van zijn goede portfolio.

Kenmerken van Alexander McQueen

Alexander McQueen stond bekend als een enfant terrible, maar dat hij talent had, viel ook andere ontwerpers op. In 1996 kon hij aan de slag als hoofdontwerper bij Givenchy als opvolger van John Galliano. Zijn stijl werd iets ingetogener, maar hij zocht nog vaak de grenzen op in zijn shows. Zo liet hij een model met kunstbenen op de catwalk lopen. McQueen is altijd een combinatie van het vakmanschap van Brits kleermakerswerk en de vakkundigheid en detaillering van Franse haute couture. Zijn ontwerpen zijn een spel van breekbaarheid en kracht en hij zoekt innovatie van bestaande stramienen. Sommige kleding is geïnspireerd op het leven in zee, omdat McQueen vroeger zeeduiker was.

McQueen en Sarah Burton

Vlak na McQueens dood in 2010 werd zijn laatste show opgevoerd. Het was voor velen een emotioneel afscheid van de zo geliefde ontwerper. Al snel werd duidelijk dat het modehuis zou blijven doorgaan onder de naam McQueen. Sarah Burton, toen al jarenlang assistent van Alexander McQueen, nam de leiding op zich. Haar belangrijkste modemoment was het ontwerp van de bruidsjurk van Kate Middleton, vrouw van prins William van Engeland.

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2020