Excite

De functies en eisen van aerobic kledij

De felgekleurde outfit is allang niet meer de gebruikelijke aerobic kledij. Tegenwoordig draag je ook lichte kleuren, zoals roze, of donker, zoals zwart. Aan de kleding die bij de sport gedragen worden, zitten wat eisen. Hierop moet je letten wanneer je kleding voor aerobics gaat kopen.

Wat is aerobics?

Aerobics is een sport waarbij kracht, flexibiliteit en coördinatie belangrijk zijn. Het is een fysieke sport die op muziek gedaan wordt. Meestal wordt er lesgegeven in een groep. Aerobics doe je om fitter te worden, vetten en koolhydraten te verbranden en je lichaam vorm te geven. In de jaren zestig bedacht Dr. Kenneth H. Cooper een oefening om het hart en de longen te versterken. Dit was het begin van aerobics.

Aerobicskleding en de functie

Bij het uitvoeren van aerobics is het belangrijk om goede kleding te dragen. De belangrijkste functie van de kleding is om je warm te houden. Je moet je er ook goed in kunnen bewegen. Daarnaast is het belangrijk dat je je eisen voor de kleding afstemt op de plek waar je traint. In een warme sportschool draag je andere kleding dan op een koude plek.

Je zweet tijdens het sporten. Het materiaal van de kleding moet daarop afgestemd worden. De kleding moet ademen, slijtvast zijn en vocht opnemen. Je kunt kiezen voor katoenlycra of supplex. Beide stoffen nemen veel vocht op, ademen en zorgen voor bewegingsvrijheid.

Schoenen

Bij aerobics is de schoen het belangrijkste onderdeel van je outfit. Bij de sport zul je namelijk veel springen en bewegen. De schoen moet dus goed aan de voet aansluiten. Ook moet de voorvoet ondersteund worden bij de zijwaartse bewegingen die je maakt bij aerobics.

De schoen dient ook lichtgewicht te zijn en goed te dempen. Deze demping is nodig voor de voor- en achtervoet. De demping in de schoen is meestal gemaakt van een 'pocket' van lucht, gel of extra dempend rubber.

De zolen zijn belangrijk voor een goede grip op de vloer. Vaak hebben dergelijke schoenen geribde zolen. Deze zolen moeten soepel en rekbaar zijn.

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2020