Excite

Sportkleding van Adidas

Adidas is inmiddels het op één na grootste sportkledingmerk ter wereld. Het is begonnen in 1920 als een klein bedrijfje van de Zuid-Duitse broers Adolf en Rudolf Dassler, die zich toelegden op schoenen maken. In 1947 gingen de broers met ruzie uit elkaar, waarna Rudolf het sportmerk Puma oprichtte en Adolf het merk Adidas.

Adidas geschiedenis

De broers Dassler konden niet samen verder als één bedrijf, simpelweg omdat ze uit elkaar groeiden tijdens en na de oorlog. Het dorp waar zowel Adidas als Puma geregistreerd stond, Herzogenaurach, was verdeeld in twee kampen. Werknemers liepen altijd op de schoenen van hun eigen bedrijf en op allerlei mogelijke manieren werden Puma en Adidas uit elkaar gehouden. Het ging zelfs zo ver dat Johan Cruijff in de jaren zeventig als enige sporter in het Nederlands Elftal speelde in een Puma shirt omdat hij werd gesponsord door het merk, terwijl de rest van de spelers in Adidas voetbalde. De broers hebben hun geschillen nooit bijgelegd.

Adidas marketing

Adidas heeft zich altijd veel bezig gehouden met sponsoring van zowel sporters als teams als sportevenementen. Ook na de overname van Adidas door Franse zakenman Bernard Tapie in 1989 werd deze traditie in leven gehouden. Bekende voetballers die gesponsord zijn door Adidas zijn David Beckham, Zinédine Zidane, Lionel Messi en natuurlijk Johan Cruijff. Ook de Amerikaanse basketbalcompetitie NBA wordt gesponsord door Adidas en de officiële ballen die gebruikt worden bij het Europees kampioenschap voetbal en het wereldkampioenschap voetbal zijn van Adidas. Bekende sterren worden ook ingezet als marketingmiddel. De eerste niet-sporter als gezicht van Adidas was Madonna, maar ook de rapgroep Run DMC en meer recent Katy Perry droegen Adidas.

Adidas en mode

Behalve sportkleding, maakt Adidas ook vrijetijdskleding. Daarvoor werkt het merk soms samen met bekende namen uit de mode-industrie. Zo ontwerpt Stella McCartney sinds 2004 af en toe een collectie. Behalve in de kleding, zit Adidas ook in de accessoires zoals zonnebrillen en tassen, en er bestaan Adidas parfums, lotions en deodorants.

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2020