Excite

Zweedse mode van Acne Jeans

In 1996 werd kunstenaarscollectief Acne opgericht. Het is een afkorting van Ambition to Create Novel Expression. Als onderdeel daarvan startte één van de oprichters, Jonny Johansson, in 1997 een project waarbij hij honderd paar jeans maakte met rode stiksels. Vrienden en familie kregen deze broeken cadeau, waardoor Acne Jeans in korte tijd een grote trend werd.

Acne Studios handelsmerk

Acne is groot geworden in een hele korte tijd, maar heeft wel de cultstatus weten te behouden. Centraal staat nog steeds de combinatie van high fashion en jeans waarmee het merk groot is geworden. Die combinatie zorgt ervoor dat Acne simpele basic t-shirts verkoopt, maar ook exclusieve ontwerpersstukken en luxe accessoires. Veel van de Acne jeans hebben ook nog steeds de rode stiksels, waarmee de eerste jeanslijn zo bekend is geworden. De kleding staat bekend om Scandinavisch minimalistisch ontwerp met een lichtelijk androgyne uitstraling. Omdat het modemerk Acne opgericht is als onderdeel van Acne Studios, wordt er nog steeds deels in de ontwerpersgeest van het kunstenaarscollectief van toen gewerkt.

Acne wereldwijd

Acne als modemerk is in korte tijd uitgegroeid tot een enorm populair label. Acne wordt in meer dan veertig landen over de hele wereld verkocht. In totaal zijn er meer dan 600 verkooppunten in zowel instore winkels als vele online modesites. Op het moment van schrijven zijn er 20 onafhankelijke Acne winkels, onder andere in Amsterdam, New York, Berlijn, Oslo en Kopenhagen. Het hoofdkantoor van Acne zit nog steeds in Stockholm, maar er zijn meerdere regionale kantoren en showrooms zoals één in Amsterdam. De Acne flagship store zit in een oud bankgebouw in het centrum van Stockholm, dat bekend is van het eerste geval van Stockholm syndroom.

Samenwerking Acne

Acne staat bekend als een merk dat de uitdaging opzoekt. Dat blijkt ook uit de samenwerkingsverbanden die Acne Jeans aangaat met andere ontwerpers. Zo ontwierp Acne in 2008 in samenwerking met Bianchi Bicycles een racefiets. In 2010 maakte Acne een reeks bankstellen geïnspireerd op Carl Malmsten’s bank 'Nya Berlin'. Daarnaast heeft het merk ook in de mode samengewerkt met merken als Lanvin en Swarovski.

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2020